به گزارش پایگاه خبری تحلیلی کلهرنیوز ، صندوق بین المللی پول در گزارشی موسوم به «چشم انداز اقتصاد منطقه ای: خاورمیانه و آسیای مرکزی» به بررسی وضعیت اقتصادی ۳۰کشور منطقه از جمله ایران در سال  ۲۰۱۸ میلادی و چشم انداز اقتصادهای این منطقه در سال ۲۰۱۹ پرداخته است. به گزارش این پایگاه به نقل از تسنیم، بر اساس این گزارش اقتصاد ایران که در سال ۲۰۱۷ رشد ۳٫۷ درصد را تجربه کرده بود امسال وارد رکود می شود و رشد منفی ۱٫۵ درصدی و در سال ۲۰۱۹ رشد منفی ۳٫۶ درصدی خواهد داشت.

بر همین اساس ارزش تولید ناخالص داخلی ایران که در سال ۲۰۱۷ به ۴۳۰٫۷ میلیارد دلار رسیده بود در سال جاری با اندکی کاهش به ۴۳۰٫۱ میلیارد دلار می رسد اما در سال آینده حدود ۹۷ میلیارد دلار از تولید ناخالص داخلی ایران کاسته می شود. صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده است در سال ۲۰۱۹ ارزش تولید ناخالص داخلی ایران به ۳۳۳٫۶ میلیارد دلار کاهش یابد.

بخش غیرنفتی ایران که در سال ۲۰۱۷ رشد ۴٫۶ درصدی را تجربه کرده بود در سال جاری با رشد ۰٫۲ درصدی مواجه خواهد شد و در سال آینده وارد رکود شده و رشد منفی ۱٫۲ درصدی را خواهد دید.

بخش نفتی ایران با اجرایی شدن تحریم های آمریکا رشد منفی ۷٫۴ درصدی را در سال ۲۰۱۸ تجربه خواهد کرد و پیش بینی می شود در سال ۲۰۱۹ نیز رشد این بخش منفی ۱۲٫۹ درصد باشد. در سال ۲۰۱۷ رشد بخش نفتی ایران ۰٫۹ درصد اعلام شده بود.

* تلاش آمریکا برای توقف صادرات نفت ایران به سنگ می‌خورد/ تولید و صادرات گاز در اثر تحریم ها کم نمی‌شود

 صندوق بین المللی پول کاهش تولید نفت ایران در سال ۲۰۱۹ را نسبت به امسال ۵۲۰ هزار بشکه در روز برآورد کرده است. ایران که در سال گذشته میلادی ۳٫۸ میلیون بشکه در روز نفت تولید کرده بود در سال ۲۰۱۸ متوسط تولید نفت این کشور به ۳٫۴۵ میلیون بشکه در روز کاهش می یابد و پیش بینی شده است این رقم در سال ۲۰۱۹ به ۲٫۹۳ میلیون بشکه در روز برسد.

با وجود افت قابل توجه تولید نفت ایران تولید گاز این کشور در سال های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ تغییری نخواهد داشت و در سطح سال ۲۰۱۷ یعنی معادل ۵٫۰۳ میلیون بشکه در روز نفت باقی می ماند.

بر اساس برآوردهای صندوق بین المللی پول ایران در سال ۲۰۱۷ بالغ بر ۲٫۱۵ میلیون بشکه در روز نفت صادر کرده است و انتظار می رود صادرات نفت ایران در سال جاری با افت ۳۹۰ هزار بشکه ای نسبت به سال قبل به ۱٫۷۶ میلیون بشکه در روز برسد.

بر خلاف تلاش دولت آمریکا برای صفر کردن صادرات نفت ایران صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده  است تلاش های دولت آمریکا در این زمینه به نتیجه نخواهد رسید و ایران در سال ۲۰۱۹ نیز ۱٫۲ میلیون بشکه در روز نفت صادر خواهد کرد.

صادرات گاز ایران نیز بدون تاثیرپذیری از تحریم های آمریکا طی سال های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ در سطح سال ۲۰۱۷ یعنی معادل ۱۶۰ هزار بشکه در روز باقی خواهد ماند.

بر اساس این گزارش افزایش قابل ملاحظه تورم یکی از ویژگی های اقتصاد ایران طی امسال و سال آینده است. در حالی که نرخ تورم ایران در سال ۲۰۱۷ بالغ بر ۹٫۶ درصد بوده این رقم در سال جاری به  ۲۹٫۶ درصد خواهد رسید و نرخ تورم ایران در سال آینده نیز باز هم افزایش خواهد یافت و به ۳۴٫۱ درصد می رسد.

* تراز مثبت ۴٫۳ میلیارد دلاری تجارت خارجی ایران در سال جاری

صندوق بین المللی پول در ادامه گزارش خود پیش بینی کرده است صادرات ایران در سال جاری به ۹۷٫۵ میلیارد دلار و واردات در این سال به ۹۳٫۲ میلیارد دلار خواهد رسید. ایران در سال قبل ۱۰۲٫۸ میلیارد دلار صادرات و ۹۳٫۶ میلیارد دلار واردات داشت.

بر اساس این گزارش انتظار می رود در سال ۲۰۱۹ صادرات ایران به ۷۵٫۹ میلیارد دلار و واردات به ۷۶ میلیارد دلار کاهش یابد.

* ذخایر ارزی ایران ۹۹٫۸ میلیارد دلار شد

تراز حساب های جاری ایران در سال ۲۰۱۷ بالغ بر ۹٫۵ میلیارد دلار بوده که بر اساس پیش بینی صندوق بین المللی پول این رقم در سال ۲۰۱۸ به ۵٫۸ میلیارد دلار خواهد رسید و در سال ۲۰۱۹ رقم تراز حساب های جاری ایران تنها ۰٫۹ میلیارد دلار خواهد بود.

این نهاد بین المللی کل ذخایر ارز و طلای ایران را ۹۹٫۸ میلیارد دلار در پایان سال جاری برآورد کرده است که این رقم نسبت به ذخایر ۱۱۱٫۷ میلیارد دلاری سال قبل ۱۱٫۹ میلیارد دلار کاهش خواهد یافت. پیش بینی شده است ذخایر ارزی ایران در سال آینده نیز کاهش یابد و به ۹۳٫۱ میلیارد دلار در پایان این سال برسد.

ذخایر ارزی ۹۹٫۸ میلیارد دلاری ایران در سال جاری معادل نیازهای وارداتی ۱۵٫۸ ماه ایران است که رقم قابل توجهی در مقایسه با سایر کشورهای منطقه است.

* توانایی ذخایر ارزی ایران در تامین واردات بیشتر از ۲۷ کشور منطقه

ایران از نظر توانایی ذخایر ارزی در تامین واردات رتبه سوم را در میان ۳۰ کشور خاورمیانه و آسیای مرکزی دارد. بالاترین رقم با ۲۸٫۷ ماه مربوط به عربستان است و پس از این کشور، الجزایر با ۱۶ ماه در رتبه دوم قرار گرفته اند.

صندوق بین المللی پول از بیش از ۲ برابر شدن رشد نقدینگی در ایران طی سال جاری میلادی نسبت به سال قبل خبر داده است.

بر اساس این گزارش در حالی که رشد نقدینگی در ایران طی سال گذشته میلادی بالغ بر ۲۲٫۱ درصد بود امسال این رقم به ۴۸٫۵ درصد افزایش می یابد. متوسط رشد نقدینگی در ایران طی سال های ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۴ بالغ بر ۲۶ درصد بوده است.

پیش بینی شده است سرعت رشد نقدینگی در ایران طی سال ۲۰۱۹ کمتر شود و به ۳۷٫۲ درصد برسد.

 

 

 

این خبر را به اشتراک بگذارید :