کلهر نیوز: برای نخستین باردر تاریخ ایران دکتر محسن درکه اثبات کرد میرزاتقی خان امیرکبیر فرزند حاجی قربان از سادات اصیل کرمانشاه و از ایل زنگنه است که به فراهان کوچ کرده است.
به گزارش کلهر نیوز، امرزو دوشنبه ۱۵ اردیبهشت سال ۱۴۰۴همایش کرمانشاهی که دوستش دارم با سخنرانی دکتر محسن درکه و دکتر رضا موزونی ،مسئولان ،نویسندگان،شاعران، پژوهشگران و… در کتابخانه امیر کبیر،سالن آمفی تئاتر زنده یاد احمد عزیزی استان کرمانشاه برگزار شد.
این برنامه با اجرای موسیقی بومی توسط استاد سعید رمضانی و خوانش غزلی درباره کرمانشاه آغاز شد که مورد استقبال حاضران قرار گرفت .دکتر محسن درکه،استاد دانشگاه حوزه روانشناسی و کرمانشاه پژوه همزمان با سخنرانی خود با عنوان سابقه شهری کرمانشاه در بستر تاریخ با انتشار اسناد معتبرو مکتوب مربوط به سایقه ۲۵۰ ساله کرمانشاه پرداختند که قطع برق شهری حین سخنرانی باعث اختلال در نمایش اسناد معتبر توسط ایشان شد اما این بحث باز نتوانست ازجذابیت سخنرانی وی بکاهد.
درکه با بررسی تاریخ کرمانشاه و اولین نامهایی با نشان و حدود جغرافیایی کرمانشاه گفت: اولین نام کرمانشاه الیپی بوده است. دردوران هخامنش کامبادان و درعصر امپراطوری ساسانیان (کرماجان) بوده که اکنون منطقه ی روستایی کرماجان در کنگاور یادگار آن است. و بعد به قرمیسین تغیر یافته است.
وی نسبت دادن نام کرمانشاه را به بهرام شاه ساسانی با استناد به ابیات «چون بنشست بهرام بهرامیان/ ببست از پی داد و بخشش میان / به تاجش به برجد بر افشاندند همین نام کرمانشهش خواندند» رد کردند و عنوان کرد: استناد به این ابیات سند معتبری برای نام کرمانشاه نیست و هیچ اثری از کتیبه و آثار باستانی بهرام شاه ساسانی در این زمینه یافت نشده است.
این کرمانشاه پژوه با اشاره به ۳بار نابودی کرمانشاه بعد از اسلام توسط هالاکو خان مغول، تیمور گورکانی، محمد زند و کوچ دادن مردم کرمانشاه به شیراز و شهرهای دیگردر ادامه گفت: کرمانشاه به عنوان یک شهر نه تمدن، با خاک یکسان شده و در دوران قاجار دوباره بازسازی شده است. امیر کبیر از سادات اصیل کرمانشاه و از ایل زنگنه است.
وی در پایان گفت: خاندان های دولت شاهی، خانه خراب، خاندان جلیلی و آل اقا و….نخستین خاندان های کرمانشاه نوین بودند ونخستین محله کرمانشاه نوین نیز فیض آباد و بعد چنانی بوده است.
دکتر آرش آذرپیک ازشاعران، نویسندگان و نظریه پردازان برجسته حاضر در حاشیه این همایش در گفتگو با خبر نگار کلهر نیوزبه صراحت محسن درکه را آکلدمیک ترین چهره کرمانشاه شناسی امروز خطاب کرد ودر تبیین سخنرانی وی چند نکته را ، کاشفانه و جنجال برانگیز خواند واظهار داشت: کهن ترین حضور کرمانشاه با عنوان شهر در تاریخ؛حکومت نیم مستقل الیپی است در دوران پیشاهخامنشی بویژه در قلب پادشاهی ماد.
وی با اشاره به اسناد مکتوب و معتبر ارائه شده توسط درکه گفت: این کرمانشاه پژوه با ارائه سه سند مکتوب و معتبر اروپایی در دوران قاجاریه و یک سند معتبر داخلی مربوط به آن عصر به گونه ای کاملا آکادمیک و دانشورانه اثبات کردند که میرزاتقی خان امیرکبیر فرزند حاجی قربان از سادات اصیل کرمانشاه و از ایل زنگنه است که به فراهان کوچ کرده است.
نهاد کتابخانه های استان در دوره جدید خود با مدیریت دکتر محمدامین بهرامی گام های در خور در اعتلای فرهنگ و هنر استان برداشته و در این زمینه از دیگر ارگان های مسوول همانند اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ، پیشی گرفته و به گونه ای چشمگیر موفق تر عمل کرده است.
نویسنده:ناهید صیدی
این خبر را به اشتراک بگذارید :
این خبر را به اشتراک بگذارید :