به گزارش خبرنگار کلهرنیوز، در جدیدترین سخنان دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا که خود اظهار داشته هنوز درباره  نام تاریخی و رسمی “خلیج فارس” تصمیمش را نگرفته است.

اقدامات تحریک‌آمیز ترامپ در شرایطی انجام می‌شود که نام خلیج همیشه ‌فارس از قرن‌ها پیش تاکنون به طور گسترده شناخته شده است و اسناد تاریخی هم موید همین مطلب است. دولت ایران در سال ۲۰۱۲ تهدید کرد که گوگل را به دلیل حذف نام این پهنه آبی از نقشه‌هایش، تحت پیگرد قانونی قرار خواهد داد.

در نقشه‌های گوگل در آمریکا، این پهنه آبی با عنوان جعلی آن نشان داده می‌شود. در نقشه‌های اپل فقط نام خلیج‌فارس ذکر شده است.

نیروهای نظامی آمریکا سال‌هاست که به‌طور یک‌جانبه این پهنه آبی را در بیانیه‌ها و تصاویر منتشرشده خودشان با عناوین جعلی خطاب می‌کنند.

در سال ۲۰۱۷ و در نخستین دوره ریاست‌جمهوری ترامپ، زمانی که او از نام جعلی برای اشاره به خلیج‌فارس استفاده کرد، مناقشه‌ای درگرفت. حسن روحانی، رئیس‌جمهور وقت ایران به ترامپ توصیه کرد که باید جغرافیا بخواند.

از زمان انتشار گزارش آسوشیتدپرس، مقامات جمهوری اسلامی ایران از جمله «سید عباس عراقچی» وزیر امورخارجه ایران، «محمدباقر قالیباف» رئیس مجلس و دیگر مقامات ارشد کشورمان و همچنین ایرانیان سراسر جهان واکنش تندی به این اقدام احتمالی ترامپ نشان داده‌اند.

بد نیست به تاریخچه خلیج فارس گذری داشته و در منابع کهن به دنبال نام واقعی این مکان باشیم.

تاریخچه خلیج فارس، این آبراه استراتژیک و تاریخی، از دیرباز با نام “پارس” یا “فارس”شناخته شده است. قدمت این نام به تمدن‌های کهن ایران مانند: عیلامی‌ها، هخامنشیان و ساسانیان بازمی‌گردد.

دوران باستان

– در کتیبه‌های هخامنشی(داریوش بزرگ، ۵۰۰ سال پیش از میلاد)، این خلیج به نام “دریای پارس” (پارسا درایه) ثبت شده است.

– یونانیان باستان، از جمله هرودوت (پدر تاریخ)، در نوشته‌های خود از آن به عنوان “سینوس پرسیکوس” (Persicus Sinus) یاد کرده‌اند.

– در اسناد ساسانی و متون تاریخی اسلامی مانند آثار ابن خردادبه و المسعودی، نام “بحر فارس” یا “خلیج فارس”به‌کار رفته است.

دوران اسلامی و قرون وسطی

– جغرافیدانان بزرگ مسلمان مانند ابن حوقل، استخری و ادریسی همگی در نقشه‌ها و کتاب‌های خود از نام “خلیج فارس” استفاده کرده‌اند.

– در اسناد عثمانی و دوران صفویه نیز این نام به‌صورت رسمی به‌کار می‌رفته است.

دوران معاصر

– در قرن ۲۰، برخی کشورهای عربی به‌دلایل سیاسی تلاش کردند نام جعلی “خلیج عربی” را رواج دهند، اما سازمان ملل متحد و نهادهای بین‌المللی همچنان نام رسمی “خلیج فارس” را به رسمیت می‌شناسند.

– سازمان ملل در سال ۲۰۰۶با انتشار دستورالعملی تأکید کرد که تنها نام “خلیج فارس”(Persian Gulf) باید در اسناد رسمی استفاده شود.

چرا خلیج فارس؟

– تاریخ کهن: بیش از ۲۵۰۰ سال سابقه ثبت این نام در اسناد جهانی.

هویت ایرانی: این آبراه همواره بخشی از قلمرو فرهنگی و تمدنی ایران بوده است.

اعتبارات بین المللی: تمام نقشه‌های تاریخی و مدرن، این نام را تأیید می‌کنند.

خلیج فارس، برای همیشه فارس خواهد ماند.

نویسنده: نگین سارائی

کلیدواژه ها :

این خبر را به اشتراک بگذارید :