به گزارش کلهرنیوز، تغییر ساعت رسمی در ایران برای نخستین بار پیش از انقلاب اسلامی و در سال ۱۳۵۶ به منظور بهره‌برداری بهتر از روشنایی روز و صرفه‌جویی در مصرف انرژی اعمال شد. بر اساس مصوبه دولت وقت، ساعت رسمی کشور در تاریخ ۴ فروردین ۱۳۵۷ یک ساعت به جلو کشیده شد. پس از انقلاب اسلامی، این روند متوقف شد تا اینکه در سال ۱۳۷۰، دولت مرحوم اکبر هاشمی رفسنجانی مجدداً تغییر ساعت را به منظور صرفه‌جویی در مصرف انرژی و استفاده بهینه از روشنایی طبیعی روز در دستور کار قرار داد. این تغییرات تا سال ۱۳۸۶ به صورت مصوبه هیئت دولت اجرا می‌شد تا اینکه در شهریور همان سال، مجلس شورای اسلامی قانون تغییر ساعت رسمی کشور را تصویب کرد که بر اساس آن، ساعت رسمی کشور هر سال در ساعت ۲۴ روز اول فروردین یک ساعت به جلو کشیده می‌شد و در ساعت ۲۴ روز سی‌ام شهریور به حالت قبلی بازگردانده می‌شد.تغییر ساعت رسمی کشور یکی از موضوعات مورد بحث در آغاز فصل بهار بود. اما با تصویب قانون جدید در مجلس، تغییر ساعت رسمی ایران دستخوش تغییرات اساسی شده است.لازم به ذکر است؛ در سال‌های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ تغییری در ساعت رسمی کشور ایجاد نشد و بر اساس قانون نسخ قانون تغییر ساعت رسمی کشور، در نوروز سال ۱۴۰۴ ساعت رسمی کشور به جلو کشیده نشد.

اما از جمله دلایل تغییر ساعت رسمی یا همان ساعت تابستانی (Daylight Saving Time) در بسیاری از کشورها با هدف بهره‌برداری بهتر از روشنایی روز و کاهش مصرف انرژی اعمال می‌شود. این اقدام به ویژه در کشورهای با عرض‌های جغرافیایی بالا که تفاوت قابل‌توجهی بین طول روز در فصول مختلف دارند، مرسوم است. با جلو کشیدن ساعت در فصل بهار و تابستان، افراد می‌توانند از روشنایی طبیعی روز بیشتر استفاده کنند و نیاز به استفاده از نور مصنوعی کاهش می‌یابد که به صرفه‌جویی در مصرف انرژی منجر می‌شود.

اگرچه هدف اصلی از تغییر ساعت، صرفه‌جویی در مصرف انرژی است، اما مطالعات مختلف نتایج متفاوتی را نشان داده‌اند. برخی تحقیقات نشان می‌دهد که تغییر ساعت تأثیر قابل‌توجهی در کاهش مصرف انرژی ندارد. به عنوان مثال، یک کارشناس حوزه مدیریت برق اظهار داشت که تغییر ساعت هرچند تأثیر بسیاری در مصرف انرژی ندارد، اما موجب می‌شود افراد در هوای بهتری به ویژه در تابستان به محیط کار بروند و جنبه انسانی و شرعی با تغییر ساعت اتفاق بیافتد، اما در کل تأثیر چندانی در مصرف انرژی نداشته است.

تغییر ساعت می‌تواند تأثیرات منفی بر سلامت افراد داشته باشد. تازه‌ترین تحقیقات محققان دانشگاه کلرادوی آمریکا نشان می‌دهد که تغییر ساعت می‌تواند باعث بروز علائم اضطراب، افسردگی و حملات قلبی شود.

همچنین، پژوهش‌ها رابطه میان بی‌خوابی که در ابتدای تغییر ساعت در بسیاری از افراد رخ می‌دهد با تصادفات ماشین، حوادث محل کار، خودکشی و سقط‌جنین را نشان داده‌اند. همچنین عقب کشیده شدن دوباره ساعت در پایان وقت تابستانی با افسردگی در برخی از افراد مرتبط شده است. همچنین بررسی‌ها افزایش خطر حمله‌های قلبی هنگام شروع تغییر وقت تابستانی را نشان داده‌اند و در مقابل یک ساعت بیشتر خواب پس از پایان وقت تابستانی با حمله‌های قلبی کمتر مرتبط شده است.

با این توضیحات باز هم چندی پیش مسئله تغییر ساعت از ابتدای اردیبهشت ماه مطرح شد و نمایندگان مجلس به دو فوریت لایحه تغییر ساعت رسمی کشور رای ندادند و در ادامه قالیباف رئیس مجلس یک فوریت لایحه را به رای گذاشت که آن هم رای لازم را نیاورد.

در نتیجه قالیباف اعلام کرد که لایحه به صورت عادی در کمیسیون بررسی خواهد شد.

پیش از رای‌گیری رئیس مجلس اعلام کرد که چون لایحه دو فوریتی است این طرح باید دو سوم رای نمایندگان را داشته باشد.

 

کلیدواژه ها :

این خبر را به اشتراک بگذارید :